Konzumace nahnilého ovoce nebo zeleniny

08.04.2015
    
    Kladl jsem si značně obecnou otázku, zda mohu částečně nahnilé ovoce či zeleninu po odkrojení konzumovat a nebo vyhodit? Tuto otázku jsem měl na mysli velmi často - sami z vlastní zkušenosti víte, jak často se Vám do rukou dostane něco nahnilého - ať už z vlastní zahrady či koupeného. Koluje hodně informací internetem a hodně zvěstí se traduje v rodinách a mezi lidmi. Někdo říká to, a někdo zase pravý opak. Já sice těmto zažitým věcem důvěřuji, ale z vlastní zkušenosti vím, že co si neověřím sám, není úplně tak jisté a v dnešní době platné. Zaslal jsem proto dotaz na  Státní zdravotní ústav (SZÚ). Pokud mi z ústavu odepíší, velice rád Vám jejich závěr zpublikuji.
 

Aktualizace    

10.04.2015  
    Bohužel zatím nikdo na můj mail nereagoval, takže nezbývá než čekat do příštího týdne. Pokud nebude nikdo reagovat, vložím se do toho trošku intenzivněji. Třeba tak, že to pošlu na více lidí a na více oddělení - pokud to bude možné - věřím že ano. Na recepci zatím nejsem neúspěšný.
 
16.04.2015
    Myslel jsem si, že Státní zdravotní ústav (SZÚ) slouží veřejnosti, ale zřejmě jsem se mýlil. Dotaz jsem zasílal v úterý ještě jednou, ale nedostalo se mi odpovědi, ještě to zkusím jednou a rozeslat na více oddělení. 
 
30.04.2015
    Tak jsem si vzpomněl po 14 dnech na to, že jsem od SZÚ nedostal žádnou odpověď. Přemýšlel jsem, zda tento ústav reaguje na dotazy veřejnosti. Díval jsem se pro jistotu do jejich stanov a zjistil jsem, že by měli. Vzhledem k tomu, že jsem po 3 týdnech nedostal reakci na mail a ani na přeposlaný mail ještě jednou, zavolal jsem tam osobně. Paní mi sdělila, že si můj dotaz pamatuje a že jej přeposílala na 3 oddělení a že je to divné, že dosud ani jedno oddělení nereagovalo. Údajně je reakce velmi rychlá. Paní byla moc příjemná a slíbila mi, že daný mail, který ještě nesmazala, zaurguje - což bylo velmi milé a já se těším na výsledek :) 
 
11.05.2015
    Ne, že bych si chtěl stěžovat, ale tento průběh, to je typický pružný systém státní sféry v České republice. Bohužel jsem opět nedostal odpověď i přes příslib, kterého se mi dostalo. Znovu jsem přeposlal prosebný mail a doufám, že se mi dostane po více jak 1 měsíci odpovědi. Přemýšlím, co bych více pro odpověď mohl dělat? Možná odpovědět si sám a zůstat u toho, co jsem věděl doteď. 
 
13.05.2015
    Ještě ten samý den, kdy jsem odesílal "zlý mail" :) na SZÚ, tedy dne 11.05., jsem dostal od jedné paní odpověď, že kompetentní osoba je na služební cestě v zahraničí, že se mi dostane odpovědi v pátek dne 15.05.15, což je skvělé - konečně nějaký písemný příslib. To je vždy signál toho, že už se blíží výsledek :) Mohu případně doložit tento příslib a to je mnohem lepší, než jedna bába povídala. 
 
15.05.2015
    Tak teď jsem jako omráčený. Dostal jsem skutečně odpověď (mail) přímo od vedoucího oddělení, které se zabývá mikroskopickými houbami a toxiny v potravinách. Dokonce mi zavolal osobně a asi půl hodiny jsme spolu o této problematice a i o jiných tématech mluvili. Beru zpět, co jsem psal výše (nespokojenost s odpovědí) - jen by bylo vhodnější, kdyby se na SZÚ zlepšili v komunikaci. Pán, který mi zavolal, je dle mého neskutečně pracovitý muž, který je oddaný problematice, kterou se zabývá. Bylo velmi příjemné s ním mluvit. Vždy mé srdce zaplesá, když mluvím s člověkem, který je tak vzdělaný a kapacita, a i přesto jej zajímá Váš názor a dokáže na něj reagovat - beru to tak, že má nadhled, který by mu mohla většina intelektuálů závidět. Ale zpátky k odpovědi:
 

"Nahnilé a plesnivé ovoce a zelenina se nesmí konzumovat. Mykotoxiny např. patulin vyprodukovaný plísní Penicillium expansum difunduje i do zdravé tkáně jablka. Velmi nebezpečné je, když se spóry toxinogenních plísní dostanou otevřenou podkalištní rourkou do jádřince jablka. Jablko je na první pohled z vnějšího pohledu v pořádku, je však plesnivé a zahnilé v jádřinci jablka a obsahuje zmíněný mykotoxin patulin. Ostatní ovoce a zeleninu je nutné posuzovat případ od případu."

Ještě jsme spolu mluvili o dalších druzích ovoce - byl to telefonický rozhovor, tak si toho moc nepamatuji, ale vím, že se zmínil o tom, že nahnilé ovoce a zeleninu je těžké posuzovat pro člověka, který nemá dostatek informací či zkušeností. Bylo by možné nahnilé kousky selektovat, ale není to běžnému konzumentovi doporučováno, neboť je těžké naučit se identifikovat, zda to ještě je zdravý kus či již zdravotně závadný. 

Ještě Vám uvedu konkrétnější příklady o kterých jsme mluvili - ale jak jsem již uvedl, raději se tím neřiďte. Například u mrkve se dá tolerovat odkrojení nahnilosti až do velikosti 1 palce, to samé u papriky. Také jsme sklouzly k tématu kompotů, které dělaly naše babičky, kdy se do kompotu pod víčko pro konzervaci používá kyselina benzeová - jejiž nadměrná konzumace zcela jistě zdraví neprospívá. Mluvili jsme i o banánech, kde kropenatý banán značí přezrálost, ale ještě to neznamená, že je nekonzumovatelný. Měl by se naříznout a pokud je v prostředku po celé délce v pořádku - bez nějakých známek nahnilosti, může se konzumovat. Často nám naše chuť pomůže uvědomit si, že je banán již za zenitem - například jeho nahořklá chuť - tento banán již nejeste. 

    A zpátky jablkům, když jablko spadne a natluče si - časem se vytvoří hniloba, která u novodobých jabloní (malé stromky s velkou vydatností pěkných velkých baculatých plodů), není zdraví prospěšná. Údajně jablka ze starých odrůd, která spadla na zem, byla schopna na potlučených místech zaschnout a hniloba se tak neprojevila. Jablka byla sice ne tolik oku lahodící, ale pro tělo jistě prospěšnější, než geneticky upravené odrůdy. Opět raději upozorňuji, že toto, co jsem zde psal a necituji, je pouze to, co jsem si byl schopen zapamatovat při rozhovoru s předním odborníkem na tyto choroby potravin v ČR - berte to tedy s rezervou.  

 
 
 
    Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze mé subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikuji, nepřebírám v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Moje řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života!