Sport

8. července 2015
ilustrační foto: míče z kolektivních sportů (sport)
 

Co je pro mě SPORT / POHYB?

    Sport je pro mě pohyb a to v jakékoliv formě. Je to jedna z nejdůležitějších součástí mého každodenního života a doufám, že tomu tak ještě spousty let bude. Jak se postupně vyvíjím, mění se i můj pohled na sport - musí se měnit - tělo tomu poručí ;) Něco skončí a něco zase začíná. 
 

POHYB pro každého!

    Myslím, že by každý měl mít nějakou minimální formu pohybu, protože pokud jste se dali na gaučing, jsem si z vlastní zkušenosti jist, že Vám to nebude ku prospěchu těla a ani duše. A pokud Vám to znemožňují  zdravotní  potíže, zkuste i přesto něco vymyslet - nevymlouvejte se - vím o čem mluvím. S někým se poraďte, třeba s doktorem a určitě na nějakou formu pohybu společně přijdete. 
 

Zahradničení je sport? Pro mě ANO!

    Co mi nejvíce přinášelo naplnění byl kolektivní sport, ale to máme každý jiný. Aktivně jsem sportoval ve fotbale a pak ještě ve floorbale. Po aktivním sportu jsem přešel ke sportu 1x týdně - já tomu říkal "spocení trenek" a po menších zdravotních potíží jsem přešel na jízdu na kole a plavání + zahradničení. Ano, rozumíte správně. Zahradničení také považuji za určitý druh pohybu ;) Vyčístíte hlavu, věnujete se něčemu úplně jinému, než práci a posílíte svoje svaly na více částech těla. 
 

Pohled z jiné perspektivy

    Na sport nebo pohyb se musíte dívat z trošku jiné perspektivy. Často se mu lidé vyhýbají z důvodu pocitů, které na začátku člověka úplně pohltí. Třeba "1) Mě se tak nechce, 2) Půjdu příští týden, dnes na to vážně nemám náladu, 3) Cítím se špatně, nechám to na jindy, 4) Dneska už jsem tak vyčerpaný, atd...." Prostě začátek je těžší, ale nehodnoťme sport na základě pocitů, které jsou před ním. Po sportu následuje zpocení, sprcha, bolest svalů. Opět to nemusí být nijak příjemné - i když já sprchu miluju :) Navíc mám takový zvyk, že před i po sportu jedu na kole - to mě jak rozcvičí před výkonem, tak uvolní svaly po a já tím snížím nepříjemné bolesti čehokoliv - třísla, šlachy, svaly, apd. 
 
    A teď se dostáváme k jádru věci. Následný den či další dny, přichází ta část, které já říkám část "PO". Nyní přichází to, proč ten sport, alespoň já dělám. Vy se začínáte cítit energičtější, máte více sil pouštět se do nových věcí, rychleji Vám to pálí, cítíte se svěží, snadněji přijímáte stres v práci nebo v životě, jste zcela jistě méně nemocní, nejste tak impulzivní, jste optimističtější, motivovanější, prostě jste odolnější a najednou tam chybí takové ty pocity, které na Vás přicházejí, když je gauchingujete ;) Pak je teprve nutné zhodnotit, zda to zato stojí, či nikoliv. A já jsem si za sebe a za mnoho mých známých jist, že pohyb je to, co nám čistí mysl a mysl zase motivuje naše schránky k výkonu a k dobré náladě. Tak šup šup, přestaňte jen lenošit a uvidíte, že Vám bude lépe!
 
 
 
    Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze mé subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikuji, nepřebírám v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Moje řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života!